benidorm

Daguitstap naar Caravaca de la Cruz op 20 oktober 2023

We lagen amper in ons bed en de wekker maakte ons opnieuw wakker. Om 6u40 pikte ik onze pa op en we reden naar Albir waar de bus ons al stond op te wachten. Vandaag stond immers de eerste daguitstap van de Vlaamse Vriendenkring op het programma. Langs de bekende opstapplaatsen ging het richting Alicante en zo verder naar Murcia en de eindbestemming Caravaca de la Cruz, zo‘n 200 km van onze winterstek.

Met een bang hartje keek ik de laatste dagen naar het weerbericht. Van slecht ging het naar redelijk en uiteindelijk kregen we de hele dag mooi zonnig weer met af en toe een stevige wind maar wel een aantal graden minder dan in Benidorm. Deze uitstap was een beetje speciaal want vorig jaar vroeg iemand van het bestuur me of ik geen tip had voor nieuwe daguitstappen. Ik opperde meteen Caravaca omdat ik daar goede herinneringen aan had na mijn bezoek in 2007. Het is dan altijd afwachten of je geheugen je in de steek laat of het werkelijk de moeite is.

Bovendien was er al onmiddellijk gemor op de bus want de beloofde Nederlandstalige gids was niet beschikbaar en we kregen een jongeman mee die van toeten noch blazen wist. Hij deed absoluut zijn best in het Engels maar dat was ook niet altijd van het allerbeste niveau.

Ik laat zo‘n dingen allemaal niet aan mijn hart komen maar ik kan me voorstellen dat het voor andere mensen niet zo plezant is.

Na een tussenstop kwamen we rond 11u aan en moesten we even wachten op het toeristentreintje dat ons de rest van de dag zou vervoeren. Eerst langs de benedenstad met gezellige pleintjes en terrasjes en dan door de smalle straatjes soms heel steil bergop, enige stuurmanskunst is absoluut vereist.

We kwamen aan bij het kasteel van de “Heilige Stad” en konden al meteen genieten van het prachtige uitzicht. Het katholieke geloof gaat nog altijd helemaal aan mij voorbij maar als ik het goed begrepen heb, is dit bedevaartsoord in 1998 door Paus Johannes Paulus II tot zijn huidige status verheven en krijgen ze om de zeven jaar een jubileumfeest. Intussen is het geheel uitgeroepen tot een feest van internationaal toeristisch belang. Volgend jaar in 2024 is het weer zover en dan wordt het over de koppen lopen. Ook vandaag was het redelijk druk en we moesten even wachten voor we het Museo Crux Caravacensis konden bezoeken, daar kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en het dubbele kruis.

Aansluitend gingen we naar de “Basilica Santuario de la Vera Cruz”, daar word je overdonderd door de prachtige aankleding waar op geen grammetje goud gekeken is.

Helaas, foto‘s maken verboden 😀

We hadden nog wat vrije tijd om rond te wandelen en dan bracht het treintje ons weer beneden naar het “Casa-Museo Caballos del Vino” waar we werden ondergedompeld in het “feest van de wijnpaarden” dat elk jaar in mei plaats vindt. Hier kregen we een echt mooi filmpje te zien over dit prachtige feest. Ook de “kostuums” waarmee de paarden versierd worden kan je van dichtbij bekijken, echt de moeite waard!

Hoog tijd voor de lunch met enkele kleine hapjes en gloeiend hete paella, gevolgd door (op voorhand doorgegeven keuze) vlees of vis met frietjes.

Helaas ook hier weer zonder enige groenten of saus. Ieder zijn gewoonte maar ik zie het liever anders. Een stukje buiten het stadje hielden we nog even een korte stop aan een parkje maar echt interessant was dat niet. Ik besefte ook te laat dat er wel een geocache verstopt lag.

Om 20u werden we met de bus weer naar Albir gebracht. Ik zat nog maar net in de auto toen ik een vrouw van haar fiets zag donderden. Ik ging onmiddellijk kijken of ik kon helpen want het zag er toch ernstig uit. Ze wou echter niet dat ik een ambulance belde. Het was ook niet duidelijk of ze door de val of door het vele drinken vooraf niet recht geraakte … Toen enkele minuten later haar vriend kwam aanfietsen ben ik vertrokken.

Nu kijken we al uit naar onze volgende excursie met de V.V.B. 6-daagse in november naar Torremolinos!

Eddy Jansen