benidorm
Is het ‘Jeu de boules’ of is het ‘Petanque’?

Jeu de boules wordt ook wel petanque genoemd, maar er is een duidelijk verschil tussen deze twee benamingen. We leggen je op deze pagina wat uit over het verschil, waarom we in welke gelegenheid welke naam gebruiken, en natuurlijk vertellen we je gewoon erg veel interessante zaken over hoe je beide spelvarianten speelt!

Petanque

Petanque is een Italiaanse versie van het jeu de boules spel. Het verloop van het spel is in principe vergelijkbaar met dat van de Pétanque. Hier is het ook belangrijk om meerdere grote Petanque ballen zo dicht mogelijk bij een kleine but te gooien, de zogenaamde ‘Pallino’ in Petanque.
Deze variant wordt echter gespeeld in vergelijking op een vlak, glad en dus geëgaliseerd speelveld dat door een band wordt omkaderd. Deze plaatsen zijn maximaal 26,5 meter lang en 4 meter breed. Het relatief lange speelveld resulteert in een relatief grote afstand, die de Petanque ballen tot de but moeten afleggen.

De ballen die in de Petanque gebruikt worden moeten ook overeenkomen met de voorgeschreven afmetingen en gewichten. Ze wegen 920 gram en hebben een buitendiameter van 107 millimeter. Daarom moet er een Petanque set worden aangeschaft voor het officiële Petanque spel, waarin de ballen de officiële wedstrijddimensies hebben. Petanque sets met gekleurde plastic bolletjes gevuld met water zijn ook verkrijgbaar. Deze hebben echter niets gemeen met de officiële Petanque ballen en zijn geschikt door hun gunstige aankoopprijs voor het niet veeleisende Jeu de boules-spel, vooral voor kinderen.

Jeu de boules wordt door velen gespeeld, zo zijn ook wijzelf enorme fans van dit leuke spelletje.

We hebben je nu heel wat informatie gegeven over de sport en hobby jeu de boules, maar uiteraard willen we je ook meer vertellen over welke ballen je zou moeten kiezen. Denk aan de hardheid van een bal, van welk materiaal de bal zou moeten zijn en welke accessoires je absoluut nodig gaat hebben.

Bij de Vlaamse Vriendenkring wordt dit spel gespeeld op donderdagvoormiddag van 10u00 tot 12u00 in het Séquia Mare park van Benidorm.

Dit park is gelegen op het kruispunt van de Avenida de Europa en de Avenida de la Comunitat Valenciana (rechtover het BP station).
Info kan je bekomen bij Luc – tel. 0032 498 441 429 of 0034 602 476 063.