Wie moet zich wanneer laten testen op COVID-19?

 1. Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 
  1. hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
  1. minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.
 2. Laat je testen als je langer dan 15 minuten en op minder dan 2 meter contact hebt gehad met een besmet persoon. Je laat je testen 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. 
 3. Als je een “rood scherm” krijgt op je app Coronalert (ook dat betekent dat je een risicovol contact had met een besmet persoon). Je laat je testen 7 dagen na je laatste contact met de besmette persoon. De app zegt je wanneer dat was.  
 4. Als je terugkeert van een buitenlandse reis naar een rode zone. Na elk verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone laat je je testen op dag 1 en op dag 7 van de terugkeer. Ook quarantaine is verplicht. Je vult het “passenger locator form” in.  
 5. De officiële omschrijving van wie zich moet laten testen (de “gevalsdefintie”) vind je op de website van Sciensano

Hoe en waar laat je je testen?

 1. Heb je symptomen? Bel naar je huisarts. Of ga naar het Centro de Salud van Uw wijk of gemeente. Deze arts schrijft een test voor en bezorgt  je een voorschrift of een code. Meestal zal de arts zelf voor jou een afspraak maken in een testcentrum (“test- en triagecentrum”).
 2. Je wordt gebeld of bezocht door een contactonderzoek omdat je contact hebt gehad met een besmet persoon. Het contactonderzoek sms’t je een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum, meestal via jouw arts. 
  1. Contact gehad met een besmet persoon maar geen telefoon van het contactonderzoek? Raadpleeg je huisarts of het centrum de Salud. 
 3. Je keert terug uit een rode zone in het buitenland: vul het terugkeerformulier en de zelfbeoordeling in. Is je risico op besmetting hoog, dan ontvang je een sms met een code. Maak daarmee een afspraak, via je arts, in een testcentrum

Net gemist